Bemutatkozás

A kunhalmok florisztikája

A botanika nagyon izgalmas tudományág, ami ha belegondolunk, a kora gyermekévektől kezdve kísér bennünket. Amikor az első pitypangot leszakítjuk és lelkesen édesanyánknak adjuk, egyben meg is kérdezzük tőle, mit adtunk át. A válasz után kielégíthetetlen kíváncsisággal kérdezünk tovább: mi ez, mire jó, miért itt nő, az a másik virág micsoda?

Ezt a lelkesedést megőrizve, felélesztve érdemes járnunk a világban, és szemlélni a kunhalmok testét, amely messziről egyszerűen csak zöld fűnek látszik, közelről izgalmas ritkaságok otthona.

Középiskolás éveim alatt minden általam elérhető versenyen, megmérettetésen indultam, egyik kedvencem egy Pro Natura kiírás volt, ami a környezetvédelemmel foglalkozott. Akkoriban ez még fiatal területe volt a tudománynak, mely hosszú távra megalapozta érdeklődési körömet, és fordított a növénytermesztés irányából a természetvédelem felé.

A Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karán egyik kedvenc tantárgyam a Növénytan volt, és soha nem éreztem tehernek a Gyomgyűjtemény készítését, a növények meghatározását. Mindig tanultam valami újat, mindig találkoztam valamilyen érdekes növénnyel, vagy egy teljesen átlagos növénnyel, de érdekes helyen.

A lelkesedést sikerült átragasztanom néhány csoporttársamra is, akikkel órákat töltöttünk azzal, hogy gyűjtsünk, préseljünk, meghatározzunk egyes növényeket. Mások, akik kevésbé érdeklődtek a téma iránt, hozzám jártak segítségért, vagy cserenövényekért.

A gyomgyűjtemény készítéséhez elengedhetetlen néhány kellék, mint a papír és a cellux ragasztó. Lelkesedésemet jól jellemzi, hogy utóbbiból egy egész szatyorral vettem, és csak egy marékkal maradt belőle...

A kerekegyházi Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület vezetőjével, Rendekné Olgával 2008-ban hozott össze találkozót a Civertan Stúdió vezetője, László János. Családostól érkeztem a kunpusztai tanyára, és azonnal beleszerettem a tájba, az elvarázsolt kis mesevilágba, ami ott fogadott, és a gyerekkorom hosszú, végeérhetetlennek tűnő nyarait idézte.

Első alkalommal felmértük az erőviszonyokat, ki mit csinál, miért csinálja, és mindkettőnk részéről hosszú volt a lista. Jánossal már korábban beszéltünk a kunhalmokról, és itt is szóba került. Engem különösebben nem foglalkoztatott korábban a téma, úgy éreztem igen messze áll tőlem a régészet. Ma már nem így van, kicsit beleástam magamat a témába, és megváltozott a véleményem a kunhalmokról.

Ez leginkább Dr. Tóth Albert tanár úrnak köszönhető, akinek könyveit volt szerencsém olvasni, tanulmányozni, és több hosszú beszélgetést folytatni munkásságáról, majd az új kor szellemében, virtuálisan megismertetett lelkes csapatával, akik közül ezen a honlapon sokukat idézünk. Elsősorban fiát, egyben kutatótársát emelném ki, Dr. Tóth Csaba Albertet, akivel együtt nagyon sokat tettek a kunhalmok megmentésért, de szólnom kell Bede Ádámról, akinek hiánypótló műve a Szentes kunhalmai című könyve, Kispál Zoltánt, Ádám barátját, akivel sokszor közösen járták a határt. Kiss Csaba is formálta a kunhalmokról alkotott véleményemet, aki szakdolgozatában értékes megfigyeléseket tett azok védelmére vonatkozóan.

Babai Dániel is Dr. Tóth Alberten keresztül talált rám, és az első pillanattól összhangban tudtunk együtt dolgozni. Jól felépített, mégis témákra bontott anyagokat kaptam tőle, amikből én is sokat tanultam, és bizonyára nagy hasznára lesz az oktató honlapunkat felkeresők számára is. A Pro Natura díjas Babai Dániel gördülékenyen, erőltetés nélkül fogalmaz, írásai olvasmányosak, és jó eséllyel lesz az Olvasó tudatos utazó, szemével az alföldi tájban kunhalmokat kereső az írásai nyomán.

Szimpátiámat külön fokozta, hogy nagy adagokban, egyszerre küldött mindig több anyagot, amiért külön köszönetemet fejezem ki.

Utoljára, de nem utolsósorban...

Köszönettel tartozom családomnak, akik végig mellettem álltak, lelkesen keresték a települések határában tekintetükkel a következő kunhalmot, amely aztán órákra magába szippantott a növényzet tanulmányozása közben. Sok kalandban volt részünk, és még több naplementét csodálhattunk meg egy-egy halom tetejéről. Türelmük legalább olyan határtalan volt irányomban, mint a végtelen alföldi puszták...

Fogadják szeretettel ezt az oktatási segédanyagot, amellyel színesíteni kívánjuk a környezeti nevelés lehetőségeit!

Erdei-Gulyás Gabriella

főszerkesztő - szakújságíró

Origo Web Team HQL 2010 Kft.
www.nonprofitpalyazat.hu


Rendek Lászlóné Olga asszony, a Kiskunsági Hagyományőrző Egyesület vezetője a kunhalmokról


Jó magam és családom Kunszentmiklóson, majd Kunpusztán telepedett le. Mondhatnám itt éltek, haltak Őseink. Ma is a kunpusztai temetőben nyugszanak. Kunpusztán ma is élő Kun nevek vannak jelen, mint BASKI, DÖMÖK. Mi a gyökerekből táplálkozunk, s ragaszkodunk is hozzá. A Kunokkal kapcsolatos kultúrát szeretnénk átadni.

Amikor tudomásomra jutott a pályázati lehetőség nagyon örültem. Egyesületi vezetőként is fontosnak látom azt, hogy a Kunhalmok florisztikai megismertetése mások számára is elérhető legyen. Az emberek tudatába jobban kell rögzíteni a Kunhalmok védelmére való ösztönzést, mivel sokat éppen a tudatlanság miatt tettek tönkre.

Az intertneten való bővebb felvilágosítás lehetőséget ad a fiatalabb generációknak a Kunhalmokra való nagyobb odafigyelésre, magtartásuk fontosságára.

Mindenképpen igyekszünk minden fórumon felhívni az iskolák figyelmét a honlapon való bővebb információra.

A mai gyermekek többsége már jobban érdeklődik a természet iránt, s ez a mi dolgunk, hogy érdeklődésüket minél jobban kiszolgáljuk szellemi termékkel is.

Köszönjük a lehetőséget, méltón adjuk tovább őseink hagyatékát.


Rendek Lászlóné - Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület

www.okomuzeum.hu www.biotanya.hu


Babai Dániel, biológus, szakíró munkássága

Babai Dániel

A MTA Néprajzi Kutatóintézet, Társadalomnéprajzi Osztály. Fiatal Kutatói Ösztöndíjas munkatársa.


Tanulmányait a következő oktatási intézményekben végezte: a Pécsi Tudományegyetem, Pécs, biológus szakon, a Pécsi Tudományegyetem, Pécs, néprajz és kulturális antropológia szakán, és a Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Biológia Doktori Iskola, Botanika Programjában vett részt.


Versenyeredmények, kitüntetések

• 1994. Kaán Károly országos természet- és környezetismereti verseny, országos I. helyezés.

• 1995. Kaán Károly országos természet- és környezetismereti verseny, országos II. helyezés.

• 1996. Cholnoky Jenő országos földrajz-verseny, országos II. helyezés.

• 1997. Herman Ottó országos természet- és környezetismereti verseny, országos I. helyezés.

• 1997 Apáczai Csere János Alapítvány díj.

• 1998. Kitaibel Pál országos természet- és környezetismereti verseny, országos X. helyezés.

• 1999. Kitaibel Pál országos természet- és környezetismereti verseny, országos I. helyezés.

• 2004. Pro Natura díj (Hortobágyi Természetvédelmi Kutatótábor. Dr. Tóth Albert táborvezető, Babai Dániel, Hegedűs Sándorné, Papp Gyula, Dr. Szeleczky Zoltán.)

• 2009. OTDK, Humán szekció, Néprajz. Anyagi kultúra alszekció. országos I. díj, különdíj.

• 2009. OTDK, Prezentációs díj

• 2009. Pro Scientia Aranyérem


Ezen felül számos publikációja jelent meg, előadásokat és prezentációkat tartott, tanulmányutakon vett részt.

Szervezeti tagságai: Kriza János Néprajzi Társaság, Erdélyi Múzeumi Egyesület.


Nagyné Lénárt Szilvia, pedagógus: A kunhalomról


A kunhalommal kapcsolatos drámapedagógiai feladatok kidolgozása nehéz, de annál izgalmasabb kihívás volt számomra.

Nagyon sok anyagot elolvastam és átnéztem, mire úgy éreztem, hogy kellő ismeret van a fejemben ahhoz, hogy elkezdjem a gyakorlatok kidolgozását. Mivel lelkes természetvédő vagyok, mindig próbáltam arra fektetni a hangsúlyt, hogy megerősítsek minden olvasót abban, hogy ezek a halmok minden természeti kincsükkel együtt csodák. Olyan csodák, amelyeket növényeikkel, állataikkal együtt meg kell védenünk.

Férjemmel együtt lelkes természetvédők vagyunk és gyermekeinket is arra tanítjuk, hogy nem szemetelünk, nem tépjük le a növényeket, esőben vigyázunk a csigákra, stb. Nem csak a tanárok feladata megszerettetni a gyerekekkel a természetet. Hiszen a kunhalmokra látogatva nagyon érdekes dolgokat fedezhetünk fel, ha nyitott szemmel és nyitott szívvel járunk. Én is így tettem és meglepetésem határtalan volt. Kívánom, hogy mindenki fedezze fel magának, magában ezt a csodát. Egy közös kirándulás pedig azon felül, hogy elénk varázsolja a természet értékeit, a családtagokat is közelebb hozza egymáshoz.


László János, a légifotós: Miért is és melyik kunhalmot szeretem?


Ha már voltam olyan bátor hogy magamnak feltettem ezt a kérdést, egy sóhajtás után megpróbálok válaszolni is rá.

Talán elsősorban azért, mert egyszer olvastam egy könyvet aminek az volt a címe, hogy Az Alföld piramisai, hiszen a kunhalmoknak a Kárpát-medencében az alföldi területen találjuk meg többnyire keletkezési helyüket. Ezért e cím, hogy nekünk is vannak piramisaink, nagyon megfogott. Ezek a nagy százalékban mesterségesen létrehozott jellegzetes formájú földhalmok többségükben az Árpád-kor előtt, a Honfoglalás előtti időkből származnak. Bizonyos számítások szerint közel 40.000 alföldi kunhalom keletkezett különböző korokban. Mivel ezek határhalmok vagy sírdombok, esetleg őrdombok, temetkezőhelyek számára létesültek, ezért az építőjük utáni korban a Kárpát-medencében letelepedett nomád népek tovább használták őket.

Ha mégis választanom kéne, akkor nem egy misztikus példát emelnék ki, hanem a leginkább feltárt és bemutatott százhalombattai vaskori halomsírt. Ez a halomsír Anonymus Gestájában is szerepel, és a helyszínen megtekinthetjük a feltárását illetve építésének rekonstrukciós kísérletét. Ez a modell a látogató számára olyan képet ad, mellyel hazatérve sokkal jobban el tudja képzelni, milyen módon temetkeztek az előttünk élő népek.

László János

Civertan Bt.
fotós - légifotós

www.legifoto.com www.civertan.hu


Erdei-Gulyás Ferenc, a Kunhalmok növényei szoftver fejlesztője

A Kunhalmok növényei című szoftver megírásakor folyamatosan kaptam az instrukciókat az elképzelésekről, és a későbbi bővítési lehetőségek beépítésével készítettem azt el.
Érdekes volt látni, ahogyan a program a feltöltés során önálló életre kelt, és elnyerte alapállapotát, mely mostantól elérhető a www.kunhalmok.hu oldalon.
Izgatottan várom a folytatást, amikor a további funkciókat is beépíthetjük majd a programba, és a folyamatos frissítésekkel egy valódi, nagy adatbázist hozunk létre növényeinkből.

Erdei-Gulyás Ferenc

Origo Web Team HQL 2010 Kft.
informatikus programozó - rendszergazda
www.turizmusmarketing.hu

 

Magyar Internet Média és Web Díj 2010

Kapcsolodó cikkek:Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAz oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.